PROGRAMI ZA ŠOLSKE SKUPINE

Voden ogled muzeja

Vodstvo za šolske skupine je prilagojeno starosti otrok. Učenci ob aktivnem sodelovanju utrdijo svoje poznavanje drevesnih vrst, spoznajo gozdove v Sloveniji in po svetu, njihov pomen, različne vrste lesa ipd.

Nato se sprehodijo skozi preteklost. Seznanijo se z delom nekdanjih olcarjev, furmanov, žagarjev in splavarjev, spoznajo stare načine sečnje, spravila, razžagovanja in transporta lesa v daljne kraje. Predstavljeno je tudi delo tesarjev, mizarjev in kolarjev. S pomočjo maket in postavitev v naravni velikosti približamo učencem preteklost na zanimiv in poučen način.

Čas trajanja: 45 minut
Cena: 3,00 € / učenca
Vodstvo po razstavi
Vodstvo po razstavi

Muzejska učna ura

Podrobnejši predstavitvi muzejskih vsebin sledi reševanje učnih listov, ki obsegajo 11 nalog. Oblikovani so tako, da spodbujajo k logičnemu razmišljanju in predstavljajo kratek povzetek med vodstvom predstavljenih tem.

Čas trajanja: 75 minut
Cena: 4,00 € / učenca

DOŽIVLJAJSKA VODENJA V MUZEJU, OKOLICI GRADU VRBOVEC IN V BOHAČEVEM TOPLARJU

Doživljajska vodenja po muzeju in toplarju vam ponujajo možnost svojevrstnega doživljanja in spoznavanja naravne in kulturne dediščine Zgornje Savinjske doline. Izkušeni pripovedovalci vam bodo, v vlogi likov iz preteklosti, z živo interpretacijo zgodb in s pomočjo kratkih zabavnih iger predstavili dogodke in zanimivosti Zgornje Savinjske doline. Izbirate lahko med štirimi programi doživljajskih vodenj.

1.Škrat Lesnik

V duhu ljudskih pravljic se bomo podali na pravljično vodenje po muzeju. Bili so časi, ko so gozdarji prebili po več tednov v gozdu. Poznali so zgodbe o divjih možeh, vedeli so kje domujejo gozdne vile in znali so se ubraniti pred strašno divjo jago. Skozi lokalne zgodbe in pravljice bodo otroci spoznali tradicijo gospodarjenja z gozdovi in številne bajne skrivnosti. Vodenje, ki ga izvaja en pripovedovalec v vlogi olcarja (gozdarja) ali potovke je prilagojeno starosti skupine.

Čas trajanja: 50 minut
Cena: 5,00 € / učenca
Za popestritev lahko doživljajsko vodenje izvedeta dva pripovedovalca. Poleg olcarja ali potovke spoznajo otroci še divjega moža ali divjo babo. Pokaže jim svoje domovanje, pripravi zabavne naloge in preveri njihovo znanje.
Čas trajanja: 50 minut
Cena: 8,00 € / učenca

2.Zgodbe iz gozda

Po doživljajskem vodenju v notranjosti muzeja se skupina odpravili na grajski stolp. Zbrani na razgledni ploščadi se usedemo v krog, zakurimo ogenj in prisluhnemo ljudski zgodbi iz Zgornje Savinjske doline. Nato se odpravimo do sotočja Drete in Savinje, kjer se igramo stare olcarske igre. V primeru dežja se program prilagodi ter prestavi v Bohačev toplar.

Čas trajanja: 120 minut
Cena: 10,00 € / učenca

3.Pot lesa

Človek iz Zgornje Savinjske doline že od nekdaj živi v tesnem sožitju z gozdom. Les mu je dajal vsakdanji kruh, spravilo in prodaja lesa sta bila stoletja glavni vir zaslužka. Skozi doživljajsko vodenje bodo oživele zgodbe olcarjev, žagarjev, splavarjev (flosarjev) in potovk. Potovka ali olcar bosta skupino popeljala na sprehod skozi preteklost, kjer morajo obiskovalci poprijeti tudi za delo.

Čas trajanja: 50 minut
Cena: 5,00 € / učenca
Za dodatno popestritev lahko vodenje izvedeta potovka in olcar, ki izmenično pripovedujeta zanimive prigode iz preteklosti in popeljeta skupino skozi muzej.
Čas trajanja: 50 minut
Cena: 8,00 € / učenca

4.Majhne skrivnosti Zgornje Savinjske doline

Koliko je pri nas prekrasnih zgodb, ki govorijo o pokrajini in ljudeh med katerimi so nastale. Izvedeli boste za zadrečke lončarje, solčavsko bicko, ljubenske potice, za menihe v Gornjem Gradu in številne druge skrivnosti. Predstavili vam jih bomo skozi zabaven interaktiven kviz. Program se izvaja v Bohačevem toplarju.

Čas trajanja: 50 minut
Cena: 5,00 € / učenca
Majhne skrivnosti Zgornje Savinjske doline
Majhne skrivnosti Zgornje Savinjske doline

OSTRUŽKOVA DELAVNICA

Do nadaljnjega izvedba mizarskih delavnic žal ni mogoča.

Na delavnici sodeluje poklicni mizar, ki učencem predstavi delo mizarjev in jih seznani z različnim mizarskim orodjem. Nato se učenci sami preizkusijo v veščinah žaganja, brušenja, vrtanja in lepljenja. Vsak si izdela svoj uporaben izdelek (leseno piščal, lesen nakit ipd.), ki ga odnese s seboj domov.

Čas trajanja: od 60 do 90 minut
Cena: 5,00 € / učenca

UČNA POT SAMOSTANSKI HRIB

V okolici muzeja je urejena učna pot, ki otrokom omogoča neposreden stik z naravo.

1.Sprehod v spremstvu gozdarja

Na približno uro in pol trajajoč sprehod se učenci odpravijo v spremstvu gozdarja. Seznanijo se z zgodovino kraja, gradu Vrbovec in frančiškanskega samostana, v prvi vrsti pa spoznajo pomen gozdov, vlogo gozda in gozdnega roba, različne drevesne in grmovne vrste, sonaravno gospodarjenje z gozdovi, tujerodne invazivne vrste in še marsikaj zanimivega.

Sprehod v spremstvu gozdarja
Čas trajanja: od 60 do 90 minut
Cena: 2,00 € / učenca

2.Aktivnejša izkušnja z gozdovnikom

Za še aktivnejšo izkušnjo ogleda poti in doživetja gozda bodo poskrbeli vodniki gozdovniki – mojstri preživetja v divjini. Ob njihovem vodenju bodo učenci spoznali različne drevesne vrste in užitne rastline. Preizkusili se bodo v uporabi ročnih orodij naših prednikov in v primitivnih tehnikah netenja ognja.

Gozdovniki
Čas trajanja: od 60 do 90 minut
Cena: 8,00 € / učenca

VIDEO UČNA URA

MUZEJ VRBOVEC ODPIRA VRATA V GOZD

Program zajema:

  • ogled pol urnega igrano dokumentarnega filma o:
    • gozdovih po svetu in pri nas,
    • zanimivostih slovenskih drevesnih vrst,
    • delu in življenju nekdanjih gozdnih in lesarskih delavcev,
  • učne liste v fizični obliki (za delo v razredu) ali v elektronski obliki (za delo učencev od doma),
  • dodatno gradivo za učitelje in načrt oz. pripravo za učitelje in učence pred ogledom filma,
  • predloge za učne ure v gozdu ali naravoslovne dni po ogledu filma.

Cena programa: 3,00 € / učenca

 

UČNI LISTI

Veliko uspeha pri reševanju učnih listov.

Učni listi
Kontrast
Uporabi sivine
Belo na črnem
Velikost pisave

Ponastavi
Zapri